Muzeul ţărăncii române
Muzeul este situat în Dragomirești și funcţionează într-o fostă gospodărie ţărănească şi s-a înfiinţat din dorinţa de a aduce un omagiu femeii pentru rolul important pe care l-a avut şi îl are în dezvoltarea vieţii umane. Aici sunt expuse elemente decorative şi de îmbrăcăminte, obiecte specifice obţinerii ţesăturii din cânepă, in şi lână precum şi alte obiecte casnice şi unelte tradiţionale.
“Muzeul Țărăncii Române” din Dragomirești, Maramureș este singurul muzeu din țară închinat țărăncii române. Aici puteți afla cum munceau și se gospodăreau: mama bună, mama sau sora și tot aici veți auzi cele mai fantastice povești, mituri și legende locale maramureșene. Vi le povestește, ca nimeni alta, Maria Zubașcu, cel mai autentic ghid pe care îl veți întâlni vreodată.
“Muzeul Țărăncii Române” din Dragomirești se află într-o casă tradițională veche, constrută din lemn între 1720 – 1721. Veți recunoaște de departe poarta impunătoare sculptată, figurile încremenite ale femeilor care stau în așteptare în curte și pomul cu oale – simbol că acolo s-ar afla o fată de măritat.
În casă a locuit până la moarte gazda Ileana Chișului (74 de ani). Deși era femeie faină, se zice că a rămas nemăritată pentru că bărbatul ei nu s-a născut; așa că oala roșie stă și azi în curte în vârful pomului cu oale.
Muzeul și-a deschis poarta către vizitatori în 2001, după moartea Ilenei Chișului. Transformarea casei în muzeu a fost inițiativa culegătorului de folclor și a scriitorului Nicoară Timiș, rudă cu gazda casei. El s-a împotrivit tuturor ca această casă să fie dărâmată, salvând astfel în centrul Dragomireștiului cea mai reprezentativă casă tradițională românească în care femeia a fost o adevărată găzdoaie, generație după generație.
Alte info:
Biletul de intrare costă 4 lei.
Muzeul este deschis în permanență. Telefon: 0752301359. La telefon vă răspunde ghidul muzeului, Maria Zubașcu.
Contact
- 0752 301 359
- Strada 1 Decembrie 1918, nr 103, Dragomirești (160,32 km), 437140 Dragomiresti, Maramures, Romania